top of page

Saç Ekimi Öncesi Hepatit Testi Yaptırmak Neden Önemlidir ?

Her cerrahi operasyon öncesinde olduğu gibi saç ekimi öncesinde de viral hepatit türleri ve HIV kaynaklı AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların tespiti için laboratuvar testleri yapılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar arasında viral hepatit çeşitleri nelerdir, bulaşıcı hastalık çeşitleri nelerdir, teşhis yöntemleri nelerdir ve saç ekimi işleminde hangi riskler oluşur gibi sorulara cevap bulmaya çalışalım.


Hepatit Nedir ?


Hepatit, karaciğer iltihabı anlamına gelir, ancak Hepatit kelimesi daha çok viral kökenli hepatit hastalığı türevlerini (Hepatit A, B, C, D, E gibi) tanımlamak için kullanılır. Hepatit sadece viral kökenli olmayabilir. Aşırı alkol kullanımı, otoimmün hastalıklar ve bazı parazitler de hepatite neden olabilir.



Sonuç olarak, akut (geçici) olarak ortaya çıkabilir ve kendini sınırlayarak iyileşebilir veya altı aydan uzun süre kronikleşebilir. Kronikleşirse karaciğerde oluşabilecek hasar ileride fibroz ve siroza yol açabilir.


Saç Ekiminde Viral Hepatit Tipleri


Saç ekiminde değerlendirilmesi gereken viral hepatit tiplerinden bahsedelim. Her hastalığın akut döneminde saç ekimi yaptırmak doğru olmayacaktır. Özellikle Hepatit B'nin akut döneminde işlem sırasında ve sonrasında kullanılacak ilaçlar karaciğer enzimleri üzerinde ek etki yapacağı için beklemekte fayda olacaktır. Estetik kaygılar yerine daha ciddi sağlık sorunlarına odaklanmak doğru bir yaklaşım olacaktır.


Hepatit A Hastalığı ve Saç Ekimi


Hepatit A virüsünün (HAV) neden olduğu oral (fekal) bir hastalıktır. Akut gelişir ve kendi kendine iyileşir. Kronik bir tip değildir. Uzman hekimlerin değerlendirmesi sonucunda Hepatit A'nın akut fazının geçmesi beklenerek saç ekimi için bir takvim belirlenebilir.


Hepatit B Hastalığı ve Saç Ekimi


Hepatit B virüsünün neden olduğu bu hastalığın görülme sıklığı yüksektir ve kronikleşme olasılığı açısından daha riskli bir Hepatit türüdür. Kan ve vücut sıvıları ile yakın temas veya cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir.


Laboratuvarda yapılan Hepatit B testlerine (HBsAg ve Anti-HBs) bakılarak hastalığınızın bulaştığı veya bulaşıcı olup olmadığı kolayca anlaşılır. Daha önce de belirtildiği gibi, doktorunuz hastalığın akut döneminde işleme izin vermeyecektir. Ancak kronikleşmediği takdirde belirli koşullarda saç ekimi yapılabilir. Ameliyat olup olmayacağına doktorunuz karar verecektir.


Hepatit B taşıyıcısıysanız ek önlemler gerekecektir. Sağlık personeli genel olarak bu hastalığa karşı aşılanmakla birlikte uzman hekimlere ve ameliyat edecek personele bulaşmaması için işlem daha dikkatli yapılmalıdır.


Greftlerin alınması ve ekilerek yerleştirilmesi sırasında ister istemez kan olacaktır ve bu süreçte kullanılan punch aparatlarının itina ile kullanılması saç ekimi süresini uzatabilmektedir. Kan yoluyla bulaşan viral bir hastalık olduğu için işlem yapılan bölgelerin de işlem sonrası özel bir temizliğe ihtiyacı olacaktır.


Hepatit C Hastalığı ve Saç Ekimi


Hepatit C virüsünün (HCV) neden olduğu bir viral hepatit türüdür. Dünyada 70 milyon kişide, ülkemizde ise her 100 kişiden birinde görülmektedir. Bilinen bir aşısı yoktur.


Bu hastalığın akut döneminde saç ekimi yapılmaz, kronikleşerek siroza neden olabilir. Hepatit C hastalığı da kan yoluyla bulaşır. Travmatik olmadığı ve ilişki sırasında kanama olmadığı sürece cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Sağlık personelinin saç ekimi sırasında bulaşma riski yüksek olduğu için bu hastalığa sahip bireylere saç ekimi yapılmaz.




Hepatit D Hastalığı ve Saç Ekimi


Hepatit Delta virüsünün (HDV) neden olduğu bu hastalık bilinen en şiddetli türüdür. Hepatit B virüsünün hastalığa neden olması için hepatit D virüsünün varlığına ihtiyacı vardır. İkisi birlikte izlenebilir (Komorbidite), ancak iki virüsün aynı anda bulaşma olasılığı çok düşüktür.


Kan, vücut sıvıları ve cinsel ilişki yoluyla da bulaşır. Bu hastalık akut dönemi atlatıp iyileşebilir; ancak 6 aydan uzun sürerse karaciğer fibrozu, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilir. HDV aşısı olmamasına rağmen, genellikle önlem olarak Hepatit B aşısı kullanılmaktadır. Bu hastalıkta sadece estetik kaygılarla yapılacak olan saç ekimi, saç ekimi sırasında kullanılan ilaçların karaciğerde oluşturduğu tahribattan kaynaklanan ciddi bulaşma riski ve ek sağlık sorunları nedeniyle de engel teşkil etmektedir.


Hepatit E Hastalığı ve Saç Ekimi


Hepatit E virüsüne (HEV) bağlı Hepatit E hastalığı, kontamine su veya gıdalardan ağız yoluyla (fekal) bulaşan ve tropik ve subtropikal bölgelerdeki ülkelerde daha yaygın olan endemik viral bir Hepatit hastalığıdır. Akut fazdan sonra kronikleşme eğilimi göstermez.


Temizlik sorunu olan gelişmekte olan ülkelerde yaygın ve etkili bir aşı olmasına rağmen yaygın olarak bulunmasında sorun var. Ülkemizde çok nadir görülür ve gezgin hastalığı olarak bilinir. Hindistan, Pakistan, Nepal, Myanmar, Çin, Doğu Afrika ülkelerine bir gezi planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir hastalıktır. Hastalığın akut evresi dışında uzmanınızın kararı doğrultusunda saç ekimi yapılabilir.


HIV (AIDS) Hastalığı ve Saç Ekimi


HIV (Human Immunodeficiency Virus) virüsünün neden olduğu AIDS hastalığı (Acquired Immune Deficiency Syndrome), vücudumuzun bağışıklık sistemini hedef alan immünsüpresif bir hastalıktır. Bu hastalarda grip bile ölümcül olabilir. Cinsel ilişki veya kan yoluyla bulaşır. Bulaşıcılığının yanı sıra hastalarda oluşabilecek ek riskler nedeniyle saç ekimi AIDS hastalarına uygun değildir.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page